Album2. (R)Evoluţia împărţirii pozelor

articol publicat pe cnet.ro aici

Zilele trecute mă aflam pe un site cu profil foto, când în dreapta site-ului, la binecunoscutele anunţuri Google am văzut un anunţ scurt, concret şi la obiect: „stocare fotografii online 2Gb”. Am urmat link-ul din pură curiozitate, sau ca impuls de moment şi am ajuns pe www.album2.com.

logo

Mare (şi poate plăcută) mi-a fost mirarea să descopăr un serviciu de stocare online al fotografiilor disponibil înafară de limbile engleză şi norvegiană, şi în limba română.

Album2.com pare a fi ceva mai mult decât doar un simplu site de stocare online a fotografiilor. Este un serviciu dacă nu românesc, cel puţin tradus în limba română, în care puteţi împărţi poze cu prietenii si familia dvs. Organizarea fotografiilor se face pe albume şi/sau pe persoane şi se pot stoca până la 2000 de imagini, dacă e să luăm în calcul poze ce „cântăresc” în medie 1Mb. Înregistrarea este gratuită, se face uşor şi durează foarte puţin.

figura I
[figura I]

Ce oferă album2.com?

-Depozitare sigură şi control al accesului la poze de către grupuri şi relaţii;
-Împărţirea pozelor într-o comunitate (integraţi familia, prietenii sau membrii clubului în albume şi reţele de persoane);
-Servicii de imprimare ieftine, (datorită celui mai mare concern de laboratoare, CeWe Color AGB, care are 14 laboratoare în întreaga Europă);
-Slideshow cu funcţii de editare, încât dumneavoastră să vă puteţi bucura de poze împreună cu familia şi prietenii;
-Navigare şi organizare eficientă datorită funcţiei "drag and drop";
-Felicitari virtuale (puteti trimite o întreagă colecţie de poze sau albume fără să încărcaţi spaţiul de pe hard);
-Arbori genealogici interactivi şi personalizaţi.
-Serviciul de poze integrate pentru cluburi, familii, obiecte, documente şi alte site-uri web.

Ca viziune personală, am descoperit puncte forte şi puncte minus la acest site/serviciu.

Atuu-uri. Înafara spaţiului generos de stocare de până la 2 Gb, interfata site-ului „se miscă bine”, tot ce ţine de partea grafică (afişări, deschideri de fotografii) mi s-a părut că funcţionează eficient. Odată creat contul personal, aveţi şase funcţii principale: noutăţi, persoane, albume, încarcă, e-mail şi coş de cumpărături. Cu un simplu click dreapta pe unul din albumele create (a se vedea în fig.II poza 2) vi se va afişa rapid un meniu contextual în care puteţi alege ce să faceţi cu albumul sau poza respectivă. Cu doar un simplă mutare a cursorului pe poza thumbnail a albumului, aceasta va apărea uşor mărită (vezi fig.II, poza 1 şi 4).

Figura II
[figura II]

La multe părţi din meniuri doar printr-o mutare a cursorului, vor apărea scurte explicaţii despre funcţia respectivă. Atenţie, pentru secţiunea „încarcă” trebuie să aveţi instalată corect aplicaţia Java, însă există alternativa uploadului fără încărcarea aplicaţiei Java.

Un alt atuu, găsiţi explicaţii ale multor funcţii din serviciu în locuri bine amplasate în site.

O noutate chiar generală aş putea spune, în momentul în care aţi dat click şi aveţi o poză mărită, la început va apărea o fereastră (vezi fig.II, poza 3) în care vă atenţionează că aveţi posibilitatea să marcaţi cu mouse-ul sub forma de dreptunghi ţinând apăsat clik-ul stânga, persoanele din poza respectivă, pentru a fi găsite mai uşor în album precum şi posibilitatea de a partaja poze cu ele. Marcarea membrilor familiei în poze permite crearea automată a arborelui genealogic

Un alt avantaj este trimiterea pozelor respectiv a albumelor prin e-mail fără a încărca spaţiul pe hard. Serviciul mai oferă şi posibilitatea „încapsulării” pozelor (un termen nou pentru mine), adică posibilitatea afişării lor şi într-un site personal prin generarea unui cod HTML pentru imaginea respectivă (vezi fig.II, poza 5)

Puncte minus. Am observat că serviciul nu este în totalitate tradus în limba română, câteva detalii minore vi se vor afişa încă în limba engleză. La primul impact după crearea contului, interfaţa site-ului mi s-a părut … neprietenoasă sau, nu prea „user-friendly”. Dar am trecut de partea de început şi acum pot spune că m-am obişnuit cu site-ul.

Sunt conştient că nu am epuizat toată prezentarea acestui site şi serviciu; dacă v-a atras întrucâtva ideea, vă invit pe www.album2.com unde cu siguranţă veţi mai descoperi şi alte puncte forte şi minus.

Raimondo-Mario Rupp

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s