Mare atenţie la e-mailurile de tip "Hoax"

articol publicat pe cnet.ro aici

Frecvent primesc mail-uri şi mass-uri pe Yahoo!Messenger de genul: „Acest copil are 4 ani şi suferă de o formă rară a unei boli de inimă. Dacă aveţi suflet bun, trimiteti acest mesaj la toti prietenii voştri. Pentru fiecare persoană care va primi acest mesaj, Institutul Internaţional pentru boli de inimă va dona 5 centi într-un cont special.” Acesta este un exemplu clasic de mesaj „Hoax” Multă lume, – unii din ignoranţă, alţii având prea multe pe cap –  nu conştientizează şi retrimit mai departe aceste mesaje. Ce sunt mesajele Hoax?

Un hoax este o încercare de a înşela, de a face publicul să creadă într-o idee neobişnuită. Are deseori un obiect material ce ar conduce către câştiguri financiare ilicite sau apelează la convingeri religioase sau scopuri caritabile, ori pur şi simplu este o farsă.
Multe tipuri de hoax urmăresc ridicolul sau satira, ironizând credulitatea publicului. S-au propagat utilizând mass-media, încă de la apariţia acestor mijloace, însă mediul IT este cel care oferă posibilităţi nelimitate de răspândire”. (Mai mute despre Hoax puteţi citi aici).

Fără a face reclamă, ci doar sub purul aspect informaţional, site-ul Avira.com a publicat un comunicat cu titlul: „Un nou virus în limba română”. Îl găsiţi aici. Poate mai mulţi dintre voi aţi primit zilele şi săptămânile trecute un e-mail care pare a veni din partea Ministerului Român de Interne, având scopul de a informa toţi utilizatorii de telefoane mobile despre o noua fraudă. Utilizatorii sunt „sfătuiţi” să nu sune la următorul număr: 06 07 74 52 41, altfel valoarea facturii lor va fi imensă. Mesajul întreg în limba română se găseşte aici, iar dacă vreţi să-l citiţi şi în limba franceză o puteţi face de aici. 🙂

 

mesaj hoax în limba română

Click pe imagine pentru a o vedea mărită 

acelaşi mesaj hoax în limba franceză

Click pentru a vedea imaginea mărită 

Nu vreau să insist prea mult pe această postare, însă am ţinut să trag un mic semnal de alarmă căci o bună parte din oameni retrimit aceste mesaje şi astfel se creează un lanţ putând duce nu numai la răspândirea unor mesaje inutile ci şi la o supraîncarcare a sistemelor. Recunosc că şi eu în urmă cu multă vreme nu mă documentam când primeam astfel de mesaje şi retrimiteam mai departe la prieteni şi cunoscuţi, iar după o vreme am început să mă trezesc că primesc cu tot felul de mesaje nesolicitate, spam-uri, reclame, sau alte mesaje de tip hoax care mă invitau să fac chiar unele acţiuni periculoase pentru siguranţa fişierelor şi a calculatorului meu.

În final un sfat: când primiţi un astfel de mesaj hoax, documentaţi-vă în primul rând despre acesta. De ajuns un search Google şi … în scurtă vreme aveţi răspunsul veridic. Fraza – „Trimite la cât mai multe persoane!” – este cea mai bună metodă prin care puteţi să vă daţi seama că mesajul respectiv e un hoax.

Cei care aţi citit acest material poate că altfel priviţi de acum mesajele ce le veţi primi via e-mail sau mass-urile de pe Messenger. Pentru a nu cădea în „păcatul hoaxului” nu vă recomand să trimiteţi acest material mai departe, ci să vă informaţi  – în caz de nevoie –  prietenii pe scurt folosind cuvintele voastre, cum aţi înteles acest fenomen şi indicându-le cel mult două surse (link-uri, legături) sigure cum ar fi de exemplu: ce înseamnă un mesaj hoax şi dacă sunt materiale oficiale cu privire la mesajul respectiv, care e la modă, şi care circulă prin e-mail-uri.

Un articol interesant despre hoax mai puteţi citi şi aici.

Anunțuri

Un gând despre „Mare atenţie la e-mailurile de tip "Hoax"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s