Gânduri către toţi, inclusiv către mine

Materialul lui Tudor Chirilă Scrisoare către liceeni, (varianta audio aici şi varianta text aici), m-a determinat să-mi dau puţin cu părerea la mersul de azi al lucrurilor pe aici prin România.

Mda … Tudor, într-un mediu în care hoţia, şpaga, ipocrizia şi incultura nu numai că sunt la putere dau au devenit şi o modă, materialul pe care-l propui liceenilor şi generaţiei în formare, poate că majoritatea îl vor lua în derâdere sau îl vor privi ca pe o morală utopică, bla-bla-uri sau alte chestii puerilissime. Într-o lume bolnavă, conspirativă şi plină de suspiciuni şi neîncredere unii te-ar lua de ipocrit precum că ai fi făcut acest material la comanda unei instituţii sau asociaţii anume, sau că … vrei să-ţi faci popularitate ieftină, să fii ăla bun ş.a.m.d. Oricare ar fi targetul, ceea ce ai spus e un lucru minunat care e de bun augur şi cine are urechi de auzit să bage la cap, că spui de alea bune! Nu ştiu dacă această generaţie are cumva tupeul şi imboldul necesar să conştientizeze că dacă nu luptă muncind să-şi deschidă orizonturile şi gândirea încă din şcoală când mai este vreme pentru a acumula un bagaj puternic în spate, va fi mai naşpa’. "Europa cumpără inteligenţă" … e aşa de super fraza! Sistemul şi mentalitatea cocalar-consumistă e destul de puternic impregnată azi la noi şi a te cultiva 😦 pare bizar pentru ăştia mulţi care gândesc aşa.

Cred că cea mai bună şi eficientă armă în care îţi intră toate alea bune (muncă, învăţat, educaţie … ) este exemplul bun personal. Dacă ai coloană vertebrală, nu verterablă şi vrei să gândeşti tu nu prin a împrumuta din jur, dacă munceşti/înveţi (şi nu-ţi furi căciula), dacă eşti onest, ai omenie, nu te dai gogoaşă, în timp poţi vedea efecte bune şi în jur. Totul e să nu te zdruncini şi să te descurajeze sistemul care parcă intenţionat e făcut să acţioneze aşa ca o sulă mereu aţintită spre tine. Contează mult să fii deschis şi sociabil, "înţelept ca şerpii şi blând ca porumbeii". Dar ca să fii aşa trebuie să lucri/să lucrăm mereu la caracterul şi cultura noastră nu numai în şcoală; contează să ştim a ne alege sursele de calitate "adevărate" când ne informăm, să gândim şi să avem un bagaj de cultură generală care automat ne deschide mentalitatea şi perspectivele.

Dintotdeauna exemplul a convins, adică e molipsitor oricare ar fi el. Dacă eşti un exemplu bun şi ai acumulat bagaje, încet-încet 1,2,3 se vor da după tine şi aşa se conturează şi apoi se solidifică micul nucleu din jurul tău. Mai multe mici nuclee bune pot răzbi şi învinge fâlfâieliile mentalităţii majoritare de consum şi kitsch. Binele învinge răul chiar dacă răul îţi dă impresia că e mereu suveran şi are mai des posesia mingii.

Luminiţa nu se va vedea prea curând, adică roadele poate vor începe să le culeagă doar copiii noştri; cât despre noi …  s-a tot spus că suntem "generaţie de sacrificiu" în sus şi-n jos deci orice am face, pe noi de fapt scrie sacrificiu şi dacă vrem şi dacă nu vrem să începem să schimbăm ceva în mai bine. Aşa că măcar de am avea cap să nu ne sacrificăm degeaba privindu-i şi pe micuţii noştri – ză next jenereişăn – că se zbat tot aşa într-o mizerie şi mentalitate asemeni sau mai groaznică.

Tudor mulţumim pentru imbold, însă mesajul trebuie să treacă dincolo de spaţiul tău şi al celor de acord cu tine aici pe online. E ca şi cu o predică în care preotul spune tot aceloraşi enoriaşi fideli bisericii că nu e bine să lipsească de la slujbă. Cam aşa e şi aici … publicul tău în mare majoritate e de acord cu ideile tale dar acestea e important să ajungă şi la urechile celor care nu sunt de acord şi care poate s-ar gândi un pic că AI DREPTATE!

Altă postare pe această temă a unui prieten din my blogroll: Alexandru P. “Mesaj pentru noi”

Anunțuri

4 gânduri despre „Gânduri către toţi, inclusiv către mine

  1. Sincer si pe mine m-a marcat mesajul lui Tudor.Trebuia cineva sa spuna lucrurilor pe nume si faptul ca a spus-o el poate v-a face lucrurile sa se miste.E greu cand cineva isi doreste schimbarea dar nu are pe nimeni in spate de frica celor sus pusi acum.Poate cu motivatia lui Tudor vom reusi sa schimbam fata acestei tari.

  2. Da Alex, este interesant cum o persoana publica destul de populara in randul tinerilor poate transmite un impact pozitiv printr-o idee spusa in felu-i original dar care sa nu para demodata si prea moralista in fata generatiei de azi. Caci asa si profii sau altii ne-o tot spun intr-un fel sau altul ori s-au saturat sa ne convinga ca e bine sa punem osu si sa ne pregatim intelectul, ori sa muncim si sa nu ne mai furam caciula cu spagi si fente … insa ei -profii- majoritatea oare de ce nu mai au puterea de a misca tinreretul in mod placut asa cum o face unul ca Tudor? Bine raspunsul poate fi: Tudor este o persoana publica care e foarte cunoscut si indragit, profii sunt persoane publice dar mai putin cunoscute si oricat de indragite ar fi parca le lipseste ceva. Nu cred ca asta primeaza neaparat … in sensul ca sunt si persoane publice care daca ar fi spus asta nu ar fi miscat atata .. conteaza mult cum spuneam felul de a fi, exemplul tau ca om, curajul de a fi original, vertical si de a te stii face placut in jur.

  3. ooooau…am ramas chiar impresionata. Si am si dat mai departe scrisoarea surorilor, fratiorului si catorva prieteni liceeni..Le va prinde bine. Mi-a placut mult atitudinea lui Tudor. Bravo lui!

  4. Da, Sandra, ar fi fain daca vipurile pe care liceenii ii iubesc atat de mult, ar incepe o campanie dar exprimata sincer, uman asa cum a facut-o Tudor nu … prea rigid sau formalist-sloganic, si mai ales daca o mentin pe termen lung, [dush cald, dush rece] cred ca i-ar zapaci d cap pe astia de fitze care vor s-o tot fenteze atat … La inceput va fi greu dar apoi spuse cu tact si pe limba liceenilor si a noastra, ar putea fi ceva in sensul bun. Todor nu a facut decat sa reia ceea ce unii intelectuali, profi o tot spun de tzarr vreme, dar care nu au ratingul lui. Daca se va persevera finut si cu tact in promovarea bunei culturi si a bunei cunoasteri, adica astia la moda de azi s-o prezinte intr-o noua lumina si viziune dar in acelasi timp sa nu-o altereze, cred ca ar putea relansa o moda in randul tinerilor: curiozitatea de a cauta sa citesti, „de a te inhaita” sa pui umarul pt. a te cultiva de a-ti sti rostul atat pt tine ca individ cat si pt societate, atunci va fi super ok. Va fi dificil a-ti gasi placerea si motivarea; vom lupta mult in intuneric, dar imposibil sa nu invingem.
    Va trebui sa ne facem o placere din lupta asta asa cum si astia care nu aduc nimic bun societatii „lupta cu placere” pt. a-si mentine moda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s