Poftă de “Mucenici”

Mda … ieri am păpat cu mare poftă câteva turte cărora le spune “Mucenici” sau „Mucinici” şi pe care majoritatea gospodinelor le fac an de an de 9 martie, când ortodocşii sărbătoresc cei 40 de mucenici ucişi la Sevastia. In my big şi extended family  🙂 bunica mea a continuat tradiţia pe care o ţine “de când se ştie ea” cu prepararea acestor turte simple la care se pare că nu-ţi trebuie decât apă, făină de grâu şi sare + mierea de albine cu care se ung pentru a fi desăvârşite. Bunămea pe vremea Epocii de Aur când nu se găsea aşa de uşor miere, cică ungea „mucinicii” cu un amestec de apă cu zahăr mai gros.

Pe cât de simple par aceşti “Mucinici”, pe atât de gustoşi/gustoase şi sunt. Le mănânci cu mare poftă, dacă ai puţine şi se termină iute şi a doua zi dimineaţa cauţi după ele dar … au fost o amintire plăcută! 🙂 

Despre această sărbătoare din calendarul Bisericii Ortodoxe câteva cuvinte:

Cei 40 de mucenici erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman păgân Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid şi Domnos erau foarte pricepuţi în studiul Scripturilor. Aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemniţaţi timp de 8 zile, bătuţi cu pietre şi ademeniţi cu daruri. Prin semne divine au fost însă întăriţi în dreapta credinţă. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat şi a ieşit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoşi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi să-şi dea sufletele. Rămăşiţele lor au fost arse, iar cenuşa aruncată în lac. Moaştele lor au fost răspândite la diverse biserici din spaţiul ortodox. (Sursa: Wikipedia).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s