Divna Ljubojevic şi frumuseţea cântului bizantin

Muzica bizantină. Primul contact plăcut cu acest gen de muzică religioasă-creştină l-am avut încă din anii studenţiei când am avut ocazia să ascult diverse piese în şcoală pe la colegi. După facultă’ am descoperit mai mult acest gen şi mi-au plăcut atât cântările în limba greacă dar şi cele în slavă. Am perioade ale anului când ascult mai des muzică bizantină. De o vreme nu am mai ascultat şi nici nu m-am obosit să caut noutăţi. De fapt noutățile acestui gen sunt mai degrabă artiştii şi corurile necunoscute pentru mine căci piesele sunt majoritatea cele standard din timpul slujbelor de regulă. Anul acesta de Paşti căutând pe net o variantă audio a melodiei Hristos anesti (=Hristos a înviat în limba greacă), am dat de ceva copleşitor. Am făcut cunoştinţă cu muzica, vocea şi cântăreaţa Divna Ljubojevic. Cei care aţi primit de la mine prin e-mail urările învierii aţi putut asculta şi piesa Hristos anesti cântată de ea. Încă o mai ascult din melodiile ei şi azi (azi fiind luni 20 aprilie a doua zi de Paşti).

Impresii? … Divin! Până să dau de Divna, parcă eram uşor saturat de muzica bizantină în sensul că să tot ascult aceleaşi tipare standard, parcă nu mai aveam acelaşi chef. Stilul muzicii Divnei e aparte, zic eu, pentru că deşi rămâne acel iz clasic al muzicii bizantine, în acelaşi timp vocea şi stilul ei împrospătează  genul făcând-l mai plăcut şi atractiv mai ales pentru cei care de abia acum descoperă frumuseţea muzicii bizantine. Întreaga artă bizantină (cânt, pictură, sculptură) dacă o studiezi şi în linii esenţiale, vei fi cucerit de frumuseţea stilului. În facultate am avut norocul să cunosc mai multe detalii şi despre arta bizantină (prin cursurile de Istorie a Artelor şi Teologia Icoanei) şi dacă atunci mă întrebam: la ce-mi folosesc concret şi materiile astea, astăzi răspunsul mi-e mult mai clar. Pentru a înţelege un domeniu anume, la un moment dat inevitabil trebuie să cunoşti bine şi contextele acelui domeniu. În teologie arta este super-prezentă, prin pictură, sculptură, cânt; practic te loveşti chiar la tot pasul şi te ajută în a-ţi exprima mai bine cultul, care de fapt este o formă de manifestare a credinţei.

Ok. Revin la vocea Divnei care m-a cucerit din prima; am îndrăznit s-o asociez mai ales în unele cântări cu Enya … o Enya a Serbiei. Vocea ei curată, pură şi profesionalismul cu care cântă această muzică, aduce un mare plus artei şi patrimoniului bizantin care de mulţi e înţeles greşit azi (iar pentru şi mai mulţi pare respingător).

Câteva date biografice. Divna s-a născut la Belgrad în anul 1970. A început să cânte de mică şi a fost iniţiată în cântarea bizantină de la vârsta de 10 ani, după ce Maica Agnija i-a descoperit vocea la Mănăstirea Vavedenje. La vârsta de 17 ani, Divna s-a găsit în postura de dirijor pentru prima dată alături de grupul Mokranjac. Alături de acest cor, Divna a purtat o serie de reprezentaţii de succes, atât în ţară, cât şi peste hotare, şi a dirijat primul concert de Paşti ţinut la domul Catedralei Sf. Sava din Belgrad.

Între 1989 şi 1991 Divna a fost dirijor al First Belgrade Singing Society, un grup sârbesc fondat în 1853, în slujba căruia au lucrat unii dintre cei mai importanţi compozitori şi dirijori sârbi. În calitate de cel mai tânăr dirijor din istoria celui mai vechi cor sârbesc, ea a concertat atât în ţară, cât şi în afara ţării – în Delphi, Cephalonia şi Karditsa. În paralel cu activitatea sa de dirijor şi cântăreaţă, Divna a absolvit Colegiul de Muzică Mokranjac din Belgrad şi Academia de Muzică Novi Sad. În timp ce studia şi învăţa de la colegii ei mai experimentaţi, Divna împărtăşea cunoştinţele ei cu prietenii şi colegii, astfel încât, alături de aceştia, a pus bazele corului MELODI, cor ce a reprezentat cel mai mare angajament din viaţa sa profesională.

Trăind încă din copilărie în lumea muzicii, Divna posedă o mare experienţă şi abilitate de a transmite esenţa – respectiv aceea a unei fiinţe care cântă lui Dumnezeu. Alături de grupul MELODI, Divna este dirijor, compozitor şi solist.

Despre muzica sa s-a spus că te atinge prin puritate, modestie şi fluenţă şi că impresionează prin culoarea captivantă a vocii şi claritatea tonului, foarte rar întâlnite.

În mai 2008 a cântat şi la Bucureşti, la Sala Palatului, in cadrul Concertului Internaţional de Muzică Bizantină organizat de Asociația Civică a Tinerilor Ortodocși Români.

Pe Trilulilu, Youtube şi aici  găsiţi din piesele cântate de Divna.

Mai jos o selecţie din cele mai frumoase piese, un BEST OF. În clip puteţi admira frumuseţea icoanelor bizantine şi ruseşti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s