23 august, încă un motiv să ne amintim de trecut

Ştiu că viaţa se trăieşte în prezent cu privire spre viitor, dar trecutul te ajută să înţelegi mai bine prezentul şi viitorul. Multe întrebări ce mi le-am pus de-alungul vremii legate de credinţă, convingeri, politică, filozofie, mentalităţi, chestii sociale etc. mi-am putut afla răspunsuri studiind trecutul. Ştiind în general cum au stat lucrurile înainte, îmi dau seama azi DE CE e aşa, aşa şi aşa şi nu altfel? 🙂

Ok. Vorbim despre trecut. 23 august: o zi mare pe care românii (adică noi) sărbătoream fosta zi naţională a ţării. De ce 23 august? Se ştie prea bine iar cei care nu ştiu îi invit la un exerciţiu scurt de documentare cu ajutorul Google-ului sau a Wikipediei pentru şti de ce.

Eram mic pe vremea aceea, dar îmi amintesc cum era pregătită acea zi: cu cât fast şi cu câtă solemnitate. Defilări, tarabe, mici, bere … totul trebuia să aibă aer de mare sărbătoare şi să iasă impecabil. Trebuia să ieşi din casă pentru “a te bucura” de ziua de 23 august “ziua eliberării patriei noastre de sub jugul fascist!” Era o sărbătoare ce mai ales pe vremea lui Ceauşescu a fost încă un prilej de manifestări şi elogieri la adresa Conducătorului iubit. Cultul personalităţii atingea cote profesionale în Republica Socialistă România de atunci. Foametea şi sărăcia erau tot mai acute dar pe 23 august se găseau de toate, lumea în psihoza ei, trebuia să pară fericită şi mulţumită, ba mai mult să se bucure de sărbătoarea naţională!

Nu are rost să spun mai multe. Poate tinerilor până-n 25 de ani, azi nu le vine să creadă cum erau acele vremuri şi că noi cei care am prins Epoca de Aur, avem tendinţa să exagerăm. Vă invit să vizionaţi clipul de mai jos şi apoi să încercaţi să vă gândiţi câte resurse, muncă în teroare şi psihoză trebuia să se depună pentru o gogomanie de spectacol ca aceea.

Reclame

Un gând despre „23 august, încă un motiv să ne amintim de trecut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s