Imagini de ieri şi de azi

Zilele astea făcându-mi ordine printre fotografii (pe care le am exclusiv în calculator) m-a lovit puţin nostalgia. Mi-am amintit de aparatele pe film pe care le-am avut şi cu care făceam cele 24 sau 36 de poze cu deosebită atenţie. Ce mă mai enervam când cineva intra în cadru, azi aproape că trec cu vederea acest fapt.

Îmi amintesc de anul 2000 când am fost în Italia vreo săptămână şi ceva şi mi-am cumpărat vreo şase filme de tip advantix (erau mai “speciale” pentru aparatele ce suportau formatul advantix, şi erau de 40 de poziţii). Le-am “topit” destul de repede însă 240 de fotografii la vremea aceea însemna ceva. Mi-a trebuit aproape un an ca să le scot pe toate mai ales că puţini erau care developau şi scoteau poze de pe astfel de filme. Noroc că le mai am şi acum şi în viitor când prind un scanner de acela profesional de filme foto (cum sunt cele de la Nikon) sper să mă pot bucura din nou de acele imagini. Scanate nu-mi place cum au ieşit.

Îmi plăcea să fotografiez şi atunci dar n-o făceam ca pasiune şi “doar de a avea amintiri”. Am o groază de poze “de grupuri”, de ansamblu, sau stereotipe dar artistice sau mai speciale nu prea. Câteva albume care zac în bibliotecă şi la care mai arunc o privire din când în când. Şi fotografiile digitale realizate după 2004 (anul de graţie când mi-am cumpărat primul aparat digital) stau tot aşa “liniştite” în biblioteci de foldere dar că sunt mai uşor de accesat. Nu demult mi le-am reorganizat pentru a le putea găsi şi folosi mai uşor. Le-am ordonat în cadrul unui an (exemplu 2009) pe toate după formula L1 sau L2, L3 (= luna ianuarie, februarie, martie) şi ziua 04 după care urmează titlul albumului. Deci: L1 04 Nunta lui Corcodel Astfel aranjate îmi vin mai uşor când le aliniez sub formă de listă ca în screenshot-ul de mai jos, căci îmi apar în ordine cronologică. Îi mulţumesc lui Marius pentru acest pont în organizare. Deja cei care aveţi un aparat digital oricum ar fi el şi faceţi fotografii, cu timpul vi se adună şi dacă nu sunt aranjate după o anumită metodologie stabilită chiar de voi (dar de preferat cât mai simplă) există riscul să nu le mai găsiţi aşa de uşor. Eu cu aproape şase ani de stocare/imagini obligatoriu trebuie să am in vedere aspectul organizatoric pentru a le putea folosi cu uşurinţă şi în alte proiecte.

Ideea e ca orice deţinem şi ni se adună să le putem găsi mult mai uşor peste ani şi ani, pornind de la cărţi tipărite şi sfârşind cu mp3-uri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s