Cât şi ce mai citiţi azi?

Felicia mi-a semnalat un concurs de fotografie cu tema “La urma urmelor, nici fericirea nu e o obligație” pe site-ul cititoricelebri.ro Am intrat şi .. super drăguţ locul. Am rămas “pe gânduri” în pagina “despre campanie“ asupra textului de mai jos pe care mi-am permis să-l redau integral pentru a înţelege tot contextul. Deci:

În căutarea cititorilor celebri

Un sondaj realizat la începutul anului 2009 arăta faptul că, în România, se citeşte, în medie, o carte de om pe an. Rezultatul cercetării trimitea ţara noastră undeva la coada Europei, în proximitatea Bulgariei şi  în vecinătatea unei nelinişti justificate. Deşi criza economică nu pare să fi afectat vânzarea de carte, interesul românilor pentru practica lecturii este unul înspăimântător de scăzut. Desigur, cauzele care au provocat această depreciere a  obiceiului de a citi pot fi intuite cu uşurinţă.  Cu toate acestea, nu poate fi determinat, încă, modul în care conjugarea lor influenţează diferitele tipuri de cititori – fie că este vorba despre cei care abia deprind plăcerea de a citi, fie că este vorba despre cei care citesc numai literatura de specialitate dedicată profesiei lor, fie că este vorba despre cei înclinaţi să refuze cartea în schimbul altor plăceri cotidiene.

Nu ne-am propus să transformăm România într-o cetate a cititorilor. Asemenea transformări nu vor fi posibile, probabil, niciodată, iar dacă numărul celor pasionaţi de lectură va creşte considerabil, atunci acest lucru se poate întâmpla doar în timp şi prin eforturi personale susţinute de politici instituţionale. Totuşi, dacă vom reuşi, prin această campanie de promovare a lecturii să creştem nivelul lecturii de la „una pe an” la „două pe an”, atunci vom fi reuşit foarte mult.

Acest lucru va semnala faptul că în România a fost consolidată răbdarea de a finaliza un proiect, că a fost ameliorată deprinderea de a fi atent şi de a gândi, că a fost îmbunătăţită disponibilitatea de a asculta şi de a recepta. Suntem convinşi că oamenii vor fi mai fermecători, că vor avea mai mult umor şi că vor fi mai vizibili pentru ceilalţi.

Pentru că  lectura te poate scoate din anonimat, deoarece cărţile îşi transferă farmecul asupra celor care le parcurg iar plăcerea de a citi poate aduce celebritate.

Cititul cărţilor bune te scoate din amorţeala mentalităţii cotidiene cu ochi de cal în care fiecare suntem ancoraţi. Cărţile ne lărgesc orizontul, cultura, starea de spirit şi – normal -  gândirea şi exprimarea. Cinste celor care citiţi mai multe cărţi pe an! Eu pot spune că lecturez mai mult reviste şi uneori cărţi din două trei domenii, deci specialitate.

Ideal ar fi să avem în vedere şi lecturarea cărţilor de literatură cu gust. Aşa cum uneori mai ascultăm un artist clasic sau o muzică de alt gen dar bună şi asta ne face să simţim acel aer pur/curat de libertate în gândire, sentimente şi exprimare, tot aşa prin citit putem simţi “farmecul” şi plăcerea în mod spiritual.

Vă doresc ca anul acesta să citiţi măcar două cărţi cu gust, iar de specialitate citiţi câte vreţi 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s