Ce te faci când îţi dispare bara lingvistică şi n-o mai poţi restabili?

În primul rând mi-am restabilit diacritice pe comp. depăşind cumva tehnic problema. Aproape o zi mi-am bătut capul cu chichiţa asta şi până la urmă am rezolvat-o în alt mod.

Scriam în postarea anterioară cum mi-a dispărut bara lingvistică de pe desktop de jos din dreapta de lângă ceas şi cum nici în ziua de azi nu am mai putut s-o activez pentru windows-ul meu. Am intrat de zeci de ori în Control Panel la Regional and Language Options la keyboard and language şi … după ce aplicam … nimic, nu se rezolva. Eram pornit să rad tot dar de regulă nu mă dau aşa de bătut mai ales că în informatică, în calculatoare întotdeauna există trei-patru căi de rezolvare ale unei probleme. Aici nu mi se arătau mai mult de maxim două. Prima, cea descrisă mai sus, a picat. Am început să întreb în dreapta şi în stânga, prieteni, Twitter, Facebook, căutări pe net şi forumuri dar nimic. În mod normal bara lingvistică se afişează automat pe desktop când o activezi în caz că nu e acolo deja. La mine refuză să apară şi acum dar prin varianta a doua am rezolvat să pot scrie cu diacritice. Cum? Prin activarea scurtăturilor din tastatură pentru fiecare limbă (eu am engleză şi română). Întâi de toate m-am asigurat că am limba română tradiţională (legacy care de fapt înseamnă moştenire şi ar fi mai corect să i se atribuie acest sens) pentru a nu avea probleme în vizualizare şi cei cu Windows XP. Reiau mai explicit (cu imagini) rezolvarea problemei:

Pasul 1: am intrat în Panoul de control şi am dat click pe Modificare tastaturi sau alte metode de introducere. Mi s-a deschis o fereastra Opţiuni regionale şi lingvistice şi am dat click pe modificare tastaturi.

PASUL 1

 

Pasul 2: Dând click pe modificare tastaturi şi s-a deschis o a doua fereastră Servicii text şi limbi intrare. Din aceasta fereastră putem adăuga limbile cu care lucrăm. Am verificat dacă am limba română (tradiţională). Am dat click apoi pe Setări complexe pentru taste.

 PASUL 2

 

Pasul 3: Aici avem variantele pentru tastatură a limbilor pe care le folosim. Varianta prin care comutăm între limbi (Ctrl+Shift) la mine nu mai funcţionează deşi îmi apare afişată. Aşadar mai aveam o singură variantă/speranţă salvatoare: combinaţiile proprii de mai jos şi am ales pentru engleză Ctrl+2 iar pentru română ctrl+1 şi aşa am reuşit să-mi rezolv problema.

PASUL 3

Bănuiesc că windows-ul meu are “ceva” de nu-mi afişează şi pe desktop bara lingvistică. Am căutat o explicaţie şi nu am găsit. Am reuşit în schimb să rezolv (temporar nu ştiu) problema în acest fel.

Rog pe cei care cunosc mult mai bine windows-ul ca mine să-mi spună liniştit cauzele neafişării şi eventual dacă ar exista vreo cale de rezolvare.

Dacă vă întrebaţi de ce avem nevoie de semnele diacritice şi de ce fac atâta caz de ele, vă invit să citiţi un articol fain şi destul de proaspăt apărut în “Adevărul” de ieri 19 ianuarie.

Anunțuri

7 gânduri despre „Ce te faci când îţi dispare bara lingvistică şi n-o mai poţi restabili?

  1. mmhhh…si eu ma confrunt cu acceasi problema de foaret mult timp, si in final am ajuns sa folosesc aceasi combinatie de la tastatura..fiindca nici acum nu stiu cum sa fac sa imi apara in bara de start. sper sa gasesti raspunsul cel bun cat de curand, fiindca mai ajuta si pe mine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s