Preţuieşte fiecare monedă!

Cei care au făcut ceva bani cu multă trudă (în timp dar sigur), cred că preţuiesc fiecare unitate a unei monede de la cea mai mică la cea mai mare. Pe cele mai mari le preţuim “fără drept de apel”, căci ne dau ocazia să achiziţionăm mai repede produse şi servicii, dar cu valorile mici ce facem? Mai avem oare “cultul” de a păstra, de a strânge moneda? Nu pentru a da impresia de “Hagi Tudose”, dar ea e utilă în majoritatea cazurilor la cumpărăturile uzuale. Trist e că în România de regulă la ABC-uri şi alte magazine mici “de cartier”, sunt puţine şanse să primeşti rest monede în valoare mică. Cel mult 50 de bani şi .. câteodată 10 bani, dar cele de 5 bani şi 1 ban cine le mai foloseşte? Hai că suntem tentaţi să închidem ochii de multe ori, însă dacă eu merg să cumpăr ceva, obligatoriu trebuie să achit preţul acelui produs. Dacă ei negociază nedând rest înapoi, ori îţi vâră pe gât bomboane no name, eu ca şi client, cumpărător nu am acest drept-revers. De ce moneda Euro este respectată până-n măduva cea mai mică a unităţii ei?

Anul trecut în Roma, am fost nevoit să schimb 50 de euro pentru o îngheţată bună (acolo pe colţ lângă Pantheon) care costa vreo 2 euro şi câţiva cenți, iar când l-am întrebat pe cel de la caserie dacă e ok aşa, a spus că nu e nicio problemă, încă mi-a şi zâmbit şi mi-a dat rest până la ultimul cent. De ce? Pentru că ei preţuiesc şi respectă fiecare unitate a monedei şi … asta pe lângă că e un semn de civilizaţie, e şi un bun semn de cultură a banului, un semn că acel/acei indivizi merită şi probabil ştiu să şi-i sporească necăzând în latura zgârceniei. La noi înafară de unele supermarket-uri alea mari, cam pauză. Nu includem unităţile de consum HoReCa pentru că acolo dacă mergi de regulă e o lege nescrisă să laşi ceva şi e frumos în acelaşi timp … mă leg doar de magazinele alimentare unde ar fi frumos să vezi că primeşti înapoi tot restul până la ultimul şfanţ.

Gândurile acestea le-am scris pornind de la clipul de mai jos care e aşa de super! Vă invit să-l vedeţi sau revedeţi.

Anunțuri

2 gânduri despre „Preţuieşte fiecare monedă!

  1. sună un pic a zgârciomanie articolul ăsta… dar e adevărat… Dacă ți se pretează ca tu să dai toți banii necesari achiziționării produsului respectiv, atunci să îți ofere și ei restul cuvenit… au fost cazuri în care eu a trebuit sa ofer 5 lei pentru 20 bani în plus… asta e. De atunci bacșiș doar la „birturi” mai las….La chioșcuri și buticuri..nop…

  2. Un exemplu frumos, astazi mi-am luat doua cornuri de la Auchan cu 1,69. I-am dat 1,70 si mi-a dat rest 1 ban si bonul fara sa se uite urat sau nefiresc. Pur si simplu faza s-a derulat asa de natural. Nu e vorba de zgarcenie, ci mai mult de gest, de cultul chibzuintei banului ca sigur ca nu stateam in unitatea aceea mica de moneda. M-am bucurat ca am primit acel banut si stii unde mi s-a dus gandul in acel moment? La occident … am avut impresia ca pt. cateva clipe nu sunt in Romania aia necivilizata si lipsita de bun simt. La birturi (horeca) acolo las cu placere si hartii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s