Omul şi chipul său

Via FotoRaimi.Blogspot.com

“Fotografiile de portret vor fi cu atât mai bune, cu cât vei reuşi să ajungi la subiect, mai întâi cu sufletul şi apoi cu aparatul foto”. (Mihai Moiceanu)

Când se iveşte vreo ocazie de a fotografia în mod organizat portrete, recunosc că mă încearcă o uşoară “teamă” înainte de a începe vreo astfel de acţiune. E teama de “necunoscut” în sensul cum va decurge oare comunicarea cu subiectul … posibilitatea unui rezultat negativ? … O teamă care “mă tot ispiteşte” destul de frecvent. Cu această teamă mă străduiesc să duc o luptă strânsă şi hotărâtă pentru a o elimina, a o ascunde, încercând s-o convertesc în momente plăcute pentru a facilita o bună comunicare cu subiectul, comunicare ce nu se reduce doar la dialoguri ci şi la gesturi, priviri, şi alte expresii. Important e ca şi “creator” de cadre, să reuşeşti să “emani” optimism şi buna dispoziţie; să te bucuri în acelaşi timp de faptul că eşti primul care vede şi admiră live chipul surprins cu posibilitatea de a oferi mai apoi imaginea, celui fotografiat şi de a o arăta şi altora, dacă se consideră că e cazul.

Pentru fiecare dintre noi, imaginea şi stima de sine sunt valori ale fiinţei noastre pe care le folosim spre dezvoltarea personală şi a celor din jur. Atitudinea oamenilor în faţa aparatelor de reprodus imagini fizice e o chestie despre care se poate vorbi enorm de mult. “Fotografia – spune Michelle Bressan – prin natura sa, opreşte mişcarea, ritmul, viaţa, şi expune decupajele din cotidian ca într-o vitrină". Le expune, aş adăuga, pentru a ne aduce aminte şi a învăţa din frumuseţea clipelor trăite.

E minunat să poţi revedea, admira ori medita (depinde după caz), expresiile imortalizate de pe chipul celor fotografiaţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s