Pelerinaj la Scăiuş

Via fotoraimi.blogspot.com

Nu am mai fost la Scăiuş într-un asemenea cadru de pelerinaj de mulţi ani. Localitatea Scăiuş se află la aproximativ 25 de km de Lugoj şi se poate ajunge mergând pe drumul Lugoj-Reşiţa. Localitatea se află într-o superbă vale. Redau mai jos motivele pentru care se organizează pelerinaje acolo:

Icoana Sfintei Fecioare Maria, a lăcrimat de două ori în anul 1934: o dată pe 31 septembrie şi a doua oară în 15 octombrie. Cazul a fost studiat încă de pe atunci, prin constituirea unei anchete din partea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, condusă de P.S. dr. Alexandru Nicolescu, Episcopul Lugojului, cu asistenţa rev. canonic dr. Ioan Marianescu şi a Cl. dr. Iuliu Raţiu, prim-notar consistorial în Lugoj, luându-se mărturii scrise sub jurământ, de la martorii oculari. Din anul 1935 s-au organizat anual pelerinaje la Scăiuş, însă ele au încetat între anii 1948 şi 1989, perioadă în care a fost interzis cultul greco-catolic în România, dar au fost reluate după Revoluţia din 1989 din iniţiativa arhiepiscopului Ioan Ploscaru de pie memorie, trecut la cele veşnice în urma cu zece ani. De altfel, I.P.S.S. Ioan Ploscaru a scris şi o carte, „Icoana Maicii Sfinte de la Scăiuş”, în care a adunat declaraţiile a 144 de martori care au văzut această minune.

Am făcut mai puţine fotografii pentru că am avut şi alte atribuţii, însă am încercat să surprind şi “altfel” de cadre. Mi-aş fi dorit să fi avut mai mult timp pentru fotografie dar .. poate altădată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s