500px.com: o comunitate foto în creştere

articol publicat pe cnet.ro aici

Cred că unul principalele scopuri ale unei fotografii, este de a o arăta prietenilor, celor cunoscuţi sau (depinde), mai multora. E ca şi lumina care nu trebuie ţinută sub obroc (cf. Mt. 5, 15). Această posibilitate de a împărtăşi fotografiile, a trecut demult de momentele acelea clasice în care scoteam albumele foto din biblioteca personală şi le arătam prietenilor care veneau în vizită. Astăzi, internetul ne oferă mai multe servicii prin care fotografiile noastre pot fi vizualizate şi apreciate la scară mondială, în cel mai scurt timp de la postarea lor.

Prietenii şi cunoştinţele noastre pot vedea astfel imaginile fără să ne viziteze şi mai mult de atât, le pot aprecia şi comenta în scris. În acest sens există mai multe platforme de social photo-sharing. Cei care sunt pasionaţi de fotografie şi doresc să îşi expună creaţiile şi alte locuri decât pe Facebok, pot alege o platformă specifică.

500px.com – pe care l-am descoperit recent – este un site de photo sharing, fondat în toamna anului 2009 de către Oleg Gutsol şi Tchebotarev Evgeny. Este o reţea construită în jurul fotografiilor asemeni cunoscutului Flickr. De curând site-ul si-a schimbat înfăţişarea, în timp ce alte site-uri concurente încă ezită. Un cont la 500px.com este uşor de creat, se pot încărca maxim 20 de fotografii pe săptămână. Conturile premium elimină şi această restricţie, însă momentan, cred că un cont free este suficient pentru mulţi.

Iată câteva caracteristici pe care le oferă 500px:

  • posibilitatea de a vedea toată activitatea prietenilor tăi;
  • modul stories în care putem alcătui o poveste alături de seria de fotografii postate;
  • afişarea în modul flow a imaginilor de la alţii care ne plac şi a imaginilor favorite;
  • posibilitatea de a vinde şi achiziţiona fotografii, un atu prin care site-ul devine mai mult decât o simplă galerie online cu valenţe de social. Putem cumpăra fotografii prin intermediul unui market sau dacă găsim ceva interesant care nu este la vânzare putem trimite o cerere de cumpărare autorului. Iată în acest fel site-ul se adresează şi celor care caută materiale calitative pentru diverse scopuri.

Cum spuneam, am descoperit recent această platformă şi încă o mai explorez. La ora actuală cred că site-ul este destul de puţin cunoscut în România. Vă invit să descoperim împreună atât comunitatea de pe 500px care este în creştere, cât şi stilul user-friendly pe care site-ul îl oferă prin design şi funcţionalităţi.

Un gând despre „500px.com: o comunitate foto în creştere

Lasă un comentariu