Ce-i ieftin, 98% e şi prost!

Mai trag o concluzie uşor usturătoare (de pe spinarea mea) că lucrurile ieftine sunt aiurea-proaste, nu destinate celor cu mai puţini bani ci mai mult parcă celor naivi sau zgârcomani. Poate nu chiar toate lucrurile, dar cele din sfera tehnologiei, începând de la PC-uri, tablete, telefoane deştepte şi terminând cu vreo afurisită mufă sau adaptor, CAM DA! Termenii: “device” sau “gadget” – deveniţi sau nu oficial neologisme – prefer să-i înlocuiesc cu “unealtă” sau “sculă”.

Nu-mi amintesc să fi avut o unealtă ieftină cu care să-mi fi făcut treaba aşa de calitate cum mi-am făcut cu una pe care am dat mai mulţi bănuţi. Chestia e că mă învăţ destul de greu minte că atunci când e să cumperi un lucru ieftin-ieftin, riscurile ca acesta să nu meargă ori să meargă prost sunt mari, pe bune! Am trecut prin faze de astea în ultimii ani că nu mi-am permis să-mi cumpăr numai de calitate, dar încep să trag linie tot mai serios şi să fac fără milă o comparaţie între ceea ce mi-am luat ieftin şi ceea ce a fost mai scump şi ajung la vorba aia că “dai un ban dar chiar stai în faţă” şi elimini acel disconfort repetat des de erorile sculei. De fapt cine plăteşte o dată mai mult, cred că e avantajat pe termen lung faţă de cel care plăteşte mai puţin”. E şi ispita aia puerilă: “MAMĂ-IEFTIN! Ce afacere mişto fac!” Mai bulgărească decât Bulgaria de fapt! Desigur sunt şi veşti bune, acea “cale de mijloc” a produsului nu prea ieftin dar nici prea scump ci middle, unde riscurile mai scad şi poţi nimeri scule cu care să mergi bine înainte, însă cu un grad sporit de erori.

Eu totuşi am ceva cu produsele alea prea ieftine, prea “la treijcincidămiidălei” cum erau odată leii ROL. În momentul în care ne cumpărăm astfel de lucruri, ciocu-mic, ne merităm “pedeapsa” faptului că sub masca de a fi zgârciţi economi, am fost cam haloşi! Anul ăsta am crezut că dau lovitura cumpărându-mi un scaner de filme foto care a costat cam 150 de lei – ieftin-mamă – dat fiind faptul că unul middle porneşte de la 700-800 de lei, iar alea de calitate erau pe undeva la 5000 lei. M-am şi documentat înainte de a-l lua şi chiar am găsit câteva păreri ok pe net, însă ghinion: aparatul funcţiona dar avea bube mari chiar din prima. L-am dus înapoi şi mi-am luat bănuţii. Ăsta a fost un caz fericit, însă sunt şi cazuri în care îţi iei una-două mufe şi unealta nu ţi le recunoaşte căci sunt de proastă calitate deşi ele fizic n-au nicio problemă şi atunci … mare ghinion! O “nevinovată” incompatibilitate pentru că ai vrut să “fentezi” chestia scumpă cu ceva ieftin.

Desigur nu mă simt în măsură să impun vreun sfat, dar încep să mă lecuiesc tot mai mult în privinţa uneltelor prea ieftine. Dacă ai norocul să funcţioneze, nu va fi atât (de des) un succes cât va fi o povară cu care te vei duce înainte pe toată durata de funcţionare a sculei, mai ales dacă aveai şi aşteptări mai mari decât a valorat. Da, sunt cazuri când se defectează şi cele scumpe, dar mai răruţ sau după un timp buun în care ai tras de produsul acela cât de 5 produse din categoria medie de preţ. Cele ieftine … rămân în “faima” lor.

Mă repet: n-am avut nicio sculă ieftină cu care să-mi fi făcut treaba satisfăcător o bucată de vreme. Am tot tăcut, considerând excepţie însă mi se confirmă şi atunci iaca pot spune că m-am convins.

Anunțuri

2 gânduri despre „Ce-i ieftin, 98% e şi prost!

  1. Cred ca te referi la scannerul de negative de la LIDL. Am si eu ceva asemanator, model Rollei DF-S 100SE. Singurul dezavantaj e praful care se depune pe negativ cand scanez. Desi eu dau o periuta pentru curatare in interior. Iti recomand sa il incerci. E varianta mai rapida de scanare.
    Am avut un proiect in care am scanat peste 1000 cadre pe scanner normal (flatbed) mi-a luat o luna de zile sa le termin 🙂

  2. da despre el e vorba, dar am prins unul care scana efectiv cu erori si n-am mai avut incredere. Am filme de acu 15 -17 ani ce as vrea sa le scanez. Mai mult, vroiam sa ma reapuc putin si de a face poze cu o camera pe film dar … mai amanam 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s