Un proiect foto personal de 365 de zile

De vreo câţiva ani am tot vrut să “trag cumva de mine” şi să mă mobilizez în a fi creativ zilnic timp de un an, prin fotografie. Până la apariţia Instagramului, nu prea am reuşit lucrul acesta mai deloc. De vreo doi ani însă postez aproape zilnic pe Instagram în funcţie de starea şi inspiraţia ce o am. Ideea cu postările de poze în fiecare zi, timp de un an nu e una originală, dar în funcţie de ce fotografii postezi, poţi creşte sau nu. În cel mai fericit caz poate fi un bun exerciţiu de disciplină şi dezvoltare a creativităţii.

De azi, 1 ianuarie 2015 am ocazia de a porni  – deodată cu noul an calendaristic – şi acest tip de proiect foto. De ce un astfel de proiect? Pentru că e o provocare. De acum mă cam angajez cel puţin în 2015 să fac cumva să nu treacă vreo zi fără a nu-mi băga în seamă pasiunea, chiar dacă e să fac 2-3-5 poze uneori. E o bună ocazie de a-mi pune mintea şi imaginaţia la contribuţie, de a-mi dezvolta creativitatea, căutând în fiecare zi acea imagine … hai sa nu zicem WOOW, dar cel puţin sigur drăguţă. Cu acest gând pornesc la drum în acest proiect foto. Voi documenta fotografic crâmpeie din banalul unei zile. Voi încerca să … trezesc conştiinţa că fiecare zi e unică şi îşi are valoarea ei, chiar dacă se numeşte “luni, 2 februarie sau vineri, 1 mai”. Desigur nu toate zilele sunt la fel. Ştiu că în unele zile poate voi face sute de fotografii cu anumite ocazii, iar în altele poate de abia 2-3, special pentru acest proiect. Ei, tocmai aici va fi provocarea că şi în acele zile în care efectiv “nu ai ce fotografia” să caut ceva de fotografiat care să placă. Sunt conştient că nu va fi uşor dar pentru că îmi place fotografia, şi pentru că n-aş vrea să mă plafonez, acest proiect zilnic îmi va fi “micul exerciţiu” pentru alte proiecte foto. E ca în sport, muzică şi altele: te antrenezi pentru a fi mai bun, pentru a te dezvolta. De anul acesta pornim şi în fotografie un asemenea antrenament care presupune o disciplină uneori riguroasă. Henri Cartier-Bresson spunea că: “primele 10.000 fotografii ale tale sunt cele mai proaste”, aşa că 365 de poze în plus o dată la 24 de ore poate vor conta într-o oarecare măsură. Condiţii şi unelte am, poftă pentru acest proiect de-asemenea se pare că am. Platforma am ales-o deja şi asta – indirect – datorită lui Bianca (o pasionată de Tumblr). Aşa voi combina interactiv pasiunea de foto+blogger. Iniţial mă gândeam să aleg wordpress sau Facebook dar Tumblr-ul mi se pare că se mulează mai bine pe ceea ce vreau să fac, iar aplicaţia de pe mobil e destul de intuitivă.

Cineva îmi spunea – pe bună dreptate – că pornesc multe proiecte şi nu reuşesc să mă ţin de ele. Sper ca provocarea cu 365/2015 să nu fie încă un proiect pe care să-l las baltă după o lună. Ce-i drept acest lucru se va vedea în timp, până atunci să încercăm! Startul a fost dat. Adresa proiectului e asta: http://365picoftheday2015.tumblr.com/

! my new tumblr

Reclame

6 gânduri despre „Un proiect foto personal de 365 de zile

  1. Frumos proiectul ! Am văzut toate pozele și sunt de admirat 🙂

    Părerea mea e, că era mai ok să folosești WordPress + fresh domain pentru acest proiect. De ce ? Link-ul către proiect este greu de reținut și pe WP poți face mai multe decât pe tumblr.

  2. Mersi! Sa știi ca m-am gândit ce platforma sa folosesc și .. Pana la urma am ales Tumbl ca mi se pare mai simpla și are o dimensiune sociala parcă (parca) mai vie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s