Emisiune la radio despre fotografie (2015)

Emisiune la postul local de radio Nova FM Lugoj  – 9 aprilie 2015

Realizator: Daniela Decean

1. Ai expus prima oara in Lugoj, alaturi de artisti consacrati. Cum a venit aceasta invitatie?

Invitaţia a venit de la dl. Dan Haica, patronul “English Pub” care mi-a propus încă de anu trecut să expun într-un cadru colectiv alături de fotografi de valoare din Lugoj şi din Timişoara. (Timişoara, Dan Buruleanu, Valentina Saroşi, Lucian Ionică, iar din Lugoj: Alexandru Baranyai, Arnold Hetzl şi eu)

A fost prima expozitie in Lugoj. Cum a fost contactul cu publicul lugojean?

Da, a fost prima expoziţie în Lugoj, am mai expus în 2011 la Orăştie într-un cadru colectiv şi în 2014 la Reşiţa, personal. Contactul cu publicul lugojean cred că a fost plăcut şi mă aşteptam la asta pentru că nu o dată, mai mulţi cunoscuţi m-au tot determinat să fac cumva şi să expun şi la Lugoj.

2. Ce ai expus?

Am expus 12 lucrări cu imagini pe care le-am făcut în perioada 2010-2015, din diferite domenii: fotografie rurală şi urbană, portrete, natură, instantanee şi arhitectură religioasă.

3. La 1 ianuarie ai demarat un proiect despre care spuneai ca poate fi un bun exerciţiu de disciplină şi dezvoltare a creativităţii. Despre ce este vorba?

Este o idee nu neapărat originală, aceea de a face câte o fotografie pe zi timp de un an, dar poate deveni originală metodologia cu care cineva abordează acest tip de proiect. Proiectul se numeşte http://365picoftheday2015.tumblr.com/ şi îmi propun ca în fiecare zi în acest an să postez O SINGURĂ fotografie, însoţită de un text scurt.

4. Ce reprezinta concret fotografia postata?

Reprezintă … hai să spunem o frântură din emoţia acelei zile, fie că e portret, natură, macro, urban sau instantaneu.

5. Cum gasesti subiectul?

Nu e o întrebare foarte uşoară căci de multe ori eu stau şi mă întreb: Raimi, dar cum ai reuşit să surprinzi un asemenea cadru? Când sunt evenimente, unde fotografiez, îmi „extrag” fotografia din cadrul acelui eveniment, dar caut pe cât posibil să nu fie o fotografie prea comună şi ceva măcar un pic mai altfel. Când nu am evenimente, de regulă trag o plimbare în oraş şi ceva tot găsesc, atunci mă agăţ de instantaneu.

6. Ce faci cand ti se pare ca nu te inspira nimic?

Am păţit de vreo câteva ori că trecea ziua şi efectiv nu aveam stare sau inspiraţie de a face acea măcar unică poză. Nu toate zilele ne sunt la fel, dar un lucru cred că e foarte important: acela de a valorifica timpul care trece şi pe care nu-l mai aduci înapoi şi atunci satisfacţia timpului trecut este acela de a fi trecut cu folos.

7. Cat timp iti ia zilnic acest proiect?

E un timp variabil şi-l pot împărţi în două bucăţi: pregătirea acelui cadru, adică inspiraţia care poate fi mai scurtă (câteva minute) sau mai lungă chiar şi o oră şi partea a doua, publicarea pozei cu text. Acolo, iar pot fi 5 minute sau 45, depinde ce fotografie am făcut şi starea ce o am în a scrie atunci un text.

8. Ce iti propui prin acest proiect?

Întâi de toate e un exerciţiu personal de a fotografia altfel, de dorit cât mai creativ. Mai e un exerciţiu de constanţă, de a gândi în termeni de proiect foto, apoi pentru noi toţi e un mod de exprimare prin care vreau să arăt că fiecare zi fie ea cu timp urât sau cu mult stres, are valoare, pentru că – aşa cum spuneam şi mai sus – e acel timp cu care nu te mai întorci. Aici, în acest proiect singura „întoarcere” este fotografia care am făcut-o în acea zi.

9. Il citai intr-o postare pe Henri Cartier-Bresson care spunea că: “primele 10.000 fotografii ale tale sunt cele mai proaste”. La cate ai ajuns personal?

Nu ştiu o cifră exactă, dar pot spune că s-au adunat enorm de multe din moment ce le am stocate ca back up şi pe un hdd de 2 TB (evident, mai am spaţiu acolo de stocare pentru cel puţin anul acesta).

10. De unde si de cand pasiunea pentru fotografie?

Pasiunea pentru fotografie m-a curtat de aproape 11 ani şi a apărut în mod neaşteptat. Aveam un computer vechi de vânzare şi cel care m-a contactat mi-a propus dacă nu vreau la schimb un aparat foto digital. La vremea aceea încă se mai foloseau cu brio aparatele pe film şi era o provocare, pe lângă ceva nou, a trece pe digital. Am acceptat şi din acel moment am început să mă îndrăgostesc de fotografie. Ca tehnică şi ca mod de a învăţa am dorit să încep destul de lent, aşa în politica paşilor mărunţi, tocmai pentru a mă perfecţiona în aţa fel încât eu să fiu mulţumit de mine. Am preferat să învăţ prin metoda de a exersa nu numai tehnic ci şi sufleteşte, de a începe să învăţ să mă exprim efectiv altfel prin a face o fotografie.

11. Ce te inspira? Ce cauti in fotografiile tale?

De regulă caut să exprim o anumită emoţie legată de un subiect: natură, portret, streetphoto. Îmi place să fac acea imagine care să vorbească în felul acesta: „uitaţi modul meu de exprimare la chestia asta – acel tip de poză – şi emoţia care v-o transmit”. Oamenilor le plac poveştile şi imaginile care transmit emoţii. Asta-mi place şi mie mult în fotografie.

Prima expozitie personala a fost tot intr-un cadru neconventional. Cum vezi aceasta tendinta de a folosi spatiile neconventionale pentru expozitii de arta?

Lumea de azi e de regulă mai reticientă la formele clasice de artă (galerii şi alte spaţii convenţionale) şi atunci a aduce arta în spaţii neconvenţionale, e o invitaţie pentru lumea întreagă a arăta că de fapt „arta nu muşcă” e prietenoasă şi îţi poate sugera modul de a privi lumea, altfel, mai uman, mai plăcut.

12. Ai participat anul trecut la un instameet. Ce inseamna aceasta?

Instameet-ul e o întâlnire care poate fi de tip local sau naţional, unde se adună pasionaţi de instagram şi fac pur şi simplu fotografii pe care le postează pe reţeaua instagram. Întâlnirea de anu trecut din septembrie s-a ţinut la Bucureşti şi a fost chiar de tip internaţională, participând şi instagrameri din Republica Moldova. Despre pasiunea mea faţă de instagram, controversata şi atacată de fotografii clasici vă pot spune din nou multe chestii, dar probabil într-o altă emisiune.

13. Esti autorul primului cont pe instagram despre Lugoj. Ce ai postat?

Acest cont INSTALUGOJ l-am pornit în vara anului trecut împreună cu Cristi, un prieten pasionat şi el de fotografie şi de instagram. Din păcate nu am întotdeauna timpul necesar să-l întreţin precum am sperat la început, dar nu ne lăsăm 😉

14. Care crezi ca e farmecul Lugojului?

În primul rând, Timişul care-l taie frumos în două prin zona centrală a oraşului. Nu mi-aş putea imagina un Lugoj fără plimbările şi promenadele de pe mal. În plus îmi place arhitectura clădirilor vechi din zona centrală a oraşului.

15. Esti pasionat de tot ceea ce înseamnă internet şi audio-vizual. De altfel te si ocupi de secţiunea din cadrul Biroului de Presă al episcopiei greco-catolice. Ce presupune aceasta?

Mă ocup de partea de internet, audio-vizual şi presă scrisă. Spre exemplu pe partea de internet, câteva site-uri: site-ul episcopiei noastre din cadrul site-ului BRU.ro – site-ul oficial al Bisericii Greco-Catolice, site-urile revistelor „Reînvierea” – revista episcopiei greco-catolice de Lugoj şi revista „Magnificat”, revista tinerilor din Eparhia de Lugoj, de asemenea mă mai ocup de un site al tinerilor la nivel eparhial. Pe lângă site-uri, mă ocup şi de partea social media, de conturile de pe Facebook ale acestor site-uri amintite. În zona „Presă scrisă” sunt responsabil la două publicaţii eparhiale „Reînvierea” şi „Magnificat”. Pe partea de vizual fotografiez la toate sau aproape toate evenimentele eparhiei noastre

16. Cum se impaca teologia cu fotografia?

În lumea de azi de împacă ok, pentru că e vorba de a face apostolat, de a vesti Evanghelia prin mai multe mijloace de comunicare, în cazul de faţă, mijloacele mass-media. Cred că e bine ca şi Biserica să fie prezentă în lume, folosind aceste mijloace de comunicare, arătând pur şi simplu cine suntem şi ce facem, iar decizia, alegerea să rămână desigur la om.

17. Ce proiecte mai ai?

E posibil ca în luna iunie să am expoziţie personală la Reşiţa pe temă religioasă în cadrul unei lansări de carte. Pe această cale îi mulţumesc d-lui Erwin Ţigla, preşedintele Formului Democrat German pe Caraş-Severin. Pe partea online am un proiect de vreo … 5 ani deja: se cheamă I LOVE LUGOJ şi în prezent e doar pe Facebook. Acolo pun în principal fotografii de ale mele (şi nu numai) legate de acest oraş.

18. Ce pasiuni mai ai?

Am fost într-o vreme pasionat de Blogging dar mi-a mai scăzut ritmul, în favoarea fotografiei. Totuşi de dragul vremurilor trecute mi-am păstrat un blog cu domeniu cumpărat www.raimondo-mario.com unde mai scriu din când în când.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s