„Întâlnirile” mele cu Fericitul Vladimir Ghika

„Arta nu caută să dovedească, opera de artă nu trebuie să-şi dovedească decât frumuseţea sa prin ea însăşi”.

E unul din citatele care e afişat pe unul din pereţii spaţiului expoziţional din Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României din Bucureşti. În vara anului 2018, mai exact din 13 iunie până în 2 septembrie, a fost deschisă o expoziție cu desenele și gravurile Monseniorului Vladimir Ghika, ce provin de la colecționari, care cu generozitate le-au donat, după anul 2010, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB), unde sunt păstrate în „Arhiva Vladimir Ghika”.

A intra în contact cu moştenirea spiritual-cultural-artistică, lăsată de cineva, la plecarea din această viaţă este, pentru mine, un tip de întâlnire.

Pe Monseniorul Vladimir Ghika „l-am întâlnit” în urmă cu 18 ani, când i-am citit gândurile pline de înțelepciune din cartea „Ultimele mărturii”. Felul în care sunt scrise, m-au cucerit pentru totdeauna. Şi azi, când recitesc din citatele lui, mereu le simt prospeţimea, ca şi cum le-aş „gusta” pentru prima dată. Între timp, prinţul, preotul şi martirul Ghika a fost beatificat, în vara anului 2013, de către Sfântul Părinte Papa Francisc.

„Întâlnirea” recentă avută cu Monseniorul a fost prin vizitarea acestei expoziţii de la Muzeul Naţional de Artă: „Fericitul Vladimir Ghika – In spiritu caritatis – desene”.

Este impresionantă minuţiozitatea şi rafinamentul cu care Monseniorul a creat aceste lucrări; mă opresc deocamdată la alfabetele realizate în diferite stiluri, în care fiecare literă este ca un mic tablou catehetic.

Întreaga expoziţie, care cuprinde peste 200 de exponate, trezeşte curiozitatea şi admiraţia faţă de un om care s-a folosit de talentul artistic pentru a ne arăta că-l putem descoperi şi întâlni pe Dumnezeu în opera de artă. Prin lucrările sale, ne sugerază că „în opera de artă nu trebuie să imităm natura ci pe Dumnezeu în natură”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s